fredag 14 december 2012

The Hobbit or there and back again

Nu när filmen The Hobbit har haft premiär så känns det som att man måste friska upp sitt minne av vad man läst i boken. Jag läste den dock på svenska första gången och nu har jag tänkt mig utgåvan med orginalspråk. "Hobbit" som den ibland kallas på svenska var den första Tolkien boken jag läst. Sedan lästes Ringens brödraskap och The Silmarillion alla med några års mellanrum. Jag blev tyvärr inte så imponerad av de två sistnämnda verken av anledningar jag inte riktigt minns, annat än att jag tyckte det va tradigt. Men The Hobbit var nåt helt annat, själva boken i sig kändes magisk och det ord jag vill använda för att beskriva den är förtrollande. Kanske för att man själv (som Bilbo) längtat efter äventyr "out of this world". När jag sitter här och skriver så tror jag faktiskt att det var just den här boken som fick mig att börja läsa fantasy. Jag hoppas bara den är lika bra en andra gång och att filmen inte gö en besviken. Böcker brukar vara bättre på orginalspråk och därför tror jag inte att jag blir besviken på boken iaf. En av de saker jag minns att jag älskade med boken var ramsorna och sångerna, detta kan nog bara bli bättre på engelska. Men det blir till att läsa fort då mina vänner nog vill se filmen inom en rätt så snar framtid, om inte av intresse så för att "undvika spoilers" som en av dem sa.

Boken är den här gången lånad (från det lokala biblioteket) och det är en minst sagt välläst kopia. Charmigt och på gränsen till gallringssliten så gör den mig ändå glad, en älskad bok lånad och läst av många. Hoppas de tyckte lika bra om den som jag gjorde när jag först läste denna historia.


måndag 24 september 2012

Invigning av regnbågshyllan på Stadsbiblioteket

Har just kommit hem ifrån invigningen av Umeå stadsbiblioteks regnbågshylla och då kan man ju inte gå därifrån utan att låna något. Det blev en seriebok med bilder av muskliga gaykillar som idkar samlag. Valde just denna eftersom jag inte har tid att läsa annat, samt att jag är en ordentlig faghag. Boken jag plockade hem Tom of Finland: The Comics av Dian Hanson. Är en ganska tjock bok med illustrationer gjorda av Touko Laaksonen. För mig känns bilderna lite som en karikatyr av gaykulturen, lite som "the blue oyster bar" ifrån polisskolan filmerna. Men bilderna är fina och med rätt roliga inslag. Jag skulle rekommendera den till alla som gillar muskliga kroppar och kukar ;D





tisdag 18 september 2012

The illustrated man by Ray Bradbury (liten spoilervarning)

Det var ett tag sedan jag skrev något här, men jag har ändå inte läst klart någon av de böcker jag håller på med. Tyvärr så finns det inte mycket tid för förströelse just nu. Men eftersom detta tar ett tag så tänkte jag recencera det jag hitintills har läst av Ray Bradburys Den illustrerade mannen. Boken är indelad i "noveller" dvs korta historier som framkallas av den illustrerade mannens förtrollade tatueringar. Har endast hunnit med tre av dessa historier men tänkte det kunde vara en bra idé att skriva ner vad jag tycker om varje del medan jag fortfarande kommer ihåg.

Den första historien the veldt handlar om en familj som bor i ett hus som ordnar allt åt dem, alla bekvämligheter man någonsin kan tänka sig finns där. Detta har gjort att föräldrarna lämnat barnen lite vind för våg då huset sköter allt åt dem. Detta visar sig bli ett problem när maktbalansen i huset ändras. Denna historia var enligt mig för förutsägbar, man förstår redan på första sidan vad som kommer hända. Det blir lite b-skräckis över det hela istället och något som jag är rätt säker på att han vill ska vara ångestframkallande bara blir banalt. Inte min favorit av de tre jag läst, kommer nog att överträffas av alla de andra delarna också.


kaleidoscope Var helt underbar, hade jag inte suttit bland folk så hade jag storbölat. Ett team austronauter slungas ut i rymden efter att deras skepp förstörts, några av dem mot en okänd destination och andra mot vad de vet är en säker död. Hur reagerar man när man vet att man ska dö? Lika vackert som det var hemskt...


the other foot handlar om hur våra erfarenheter formar oss och om hur man som människa även kan lära sig, ändra sig, samt förlåta någon och vara den som föregår med gott exempel. Önskar jag hade uttryckt mig mer poetiskt om just denna punkten, men just nu har jag för mycket blod i musklerna och för lite i hjärnan. Rätt spännande läsning då man inte visste hur det skulle sluta. Detta var även den första av bokens historier som inte involverade att någon dog.

Jag ser fram att läsa mer av denna bok, då man genom att läsa 3 av 15 historier inte ännu kommit in i storyn.

Har även varit en dålig människa och börjat läsa på ännu en bok. En hondjävuls liv och lustar av Fay Weldon, den kommer gå snabbt att läsa och jag avskyr redan en av karaktärerna så detta kommer bli kul ;D

fredag 6 juli 2012

Boktipset deluxe

Fick för ett bra tag sedan en förfrågan om en "måste läsas" lista av en kompis. Den skulle innehålla 40 titlar av böcker jag själv läst och tyckte att hon också skulle läsa. Det var en rätt svår uppgift ändå, när man bara fick välja 40 titlar ;P eller bara böcker man själv läst.. Fick inte ens ha med böcker jag hört ska vara bra och själv tänkt läsa. Nu visar det sig att fast jag satsade en del tid på denna lista så har den nu kommit bort. Förmodligen i någon flytt, det är ju då saker brukar försvinna. Jag tycker dock det är kul att boktipsa, så jag lovade henne en ny lista här på bloggen. Då kan hon inte tappa bort den! Denna gång kommer jag dock göra lite annorlunda... 50 böcker som måste läsas, sådant som jag själv tänkt läsa och sånt jag läst. Den är tillängnad min kompis, men skulle rekommendera följande böcker till alla ;D

1. Timbuktu = Paul, Auster
2. Drottningens juvelsmycke = Carl Jonas Love Almqvist
3. Goda Omen (Good omens)= Neil Gaiman & Terry Pratchett
4. Neverwhere = Neil Gaiman
5. Nation = Terry Pratchett
6. Fågeln som vrider upp världen = Haruki Murakami
7. Kallocain = Karin Boye
8. Den vidunderliga kärlekens historia = Carl-Johan Vallgren
9. Dykungens dotter = Birgitta Trotzig
10. Häxorna = Roald Dahl
11. Vindens skugga = Carlos Ruiz Záfon
12. Jane Eyre = Charlotte Brontë
13. Hanteringen av odöda = John Ajvide Lindqvist
14. Det här är allt: Cordelia Kenns kuddbok = Aidan Chambers
15. Sjöjungfrun sjöng sin sång = Val McDermid
16. Processen = Franz Kafka
17. Parfymen = Patrick Süskind
18. Hemligheten på perrong 13 = Eva Ibbotson
19. Skulptrisen = Minette Walters
20. Godnatt mister Tom = Micelle Magorian
21. Världarnas krig = George Welles
22. Merde Happens = Stephen Clarke
23. The dirt: bekännelser från världens mest ökända rockband/Mötley Cruë = Neil Strauss
24. Röda Rummet = August Strindberg
25. Don Quijote av la Mancha = Miguel de Cervantes
26. Främlingen = Albert Camus
27. Igelkottens längtan = Muriel Barbery
28. Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans = Anna Gavalda
29. Den hemliga trädgården = Frances Hodgson Burnett
30. Bilbo = J.R.R Tolkien
31. On the road = Jack Keroac
32. Den perfekte vännen = Jonas Karlsson
33. Purpurfärgen = Alice Walker
34. Sofies värld = Jostein Gaarder
35. Guldkompassen = Philip Pullman
36. Amuletten från Samarkand = Jonathan Stroud
37. Den illustrerade mannen = Ray Bradbury
38. A star called Henry = Roddy Doyle
39. Det susar i säven = Kenneth Grahame
40. Eragon trilogin = Christopher Paolini
41. Gökboet = Ken Kesey
42. Utrensning = Sofi Oksanen
43. Den fjortonde bruden = Meredith Ann Pierce
44. Montecore: en unik tiger = Jonas Hassen Khemiri
45. Självpornografi. Akt 1: Pastoral prosa = Åsa Maria Kraft
46. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn = Ransom Riggs
47. Den oändliga historien = Michael Ende
48. Drawing Blood = Poppy Z Brite
49. Ett eget rum och andra essäer = Virginia Woolf
50. We Have Always Lived in the Castle = Shirley Jackson

onsdag 4 juli 2012

Harlequin exklusiv

Har nu för första gången i mitt liv läst ut en Harlequin roman, om man nu inte räknar Margit Sandemo så... Boken i fråga heter Älska för livet! av Kasey Michaels, med en fin fin överskrift: "36 TIMMAR ...när katastrof leder till kärlek."

Harlequin har aldrig kännts som något för mig, då jag är lite av en finsmakare/snobb då det gäller litteratur. Ska man dock vara bibliotekarie måste man ju ha läst lite av varje, så jag bestämde mig för att ge det en chans. Jag fick boken av en vän som i sin tur hade fått en hel kasse av en annan kompis. Av alla böckerna som fanns där så verkade den här mest intressant/uthärdlig.

Följande text är tagen från baksidan av boken:

"Ett ödestigert oväder försätter
en hel stad i kaos...
En flicka är instängd i en grotta...
Två fiender är strandsatta i en bil
vid ett stup...

Att Sean skulle tillbringa sina sista timmar
instängd i en bil med miss Mercer, sin tonårs-
sons bitska kurator, hade han aldrig kunnat
drömma om...

...än mindre att han skulle njuta av det!
Men medan ovädret rasade utanför steg
temperaturen i bilen när Sean och Cassandra
gav sig hän åt oväntade och hämningslösa
begär. Frågan var om de skulle kunna ta
konsekvenserna av sin passion - om de nu
blev räddade?"

låter spännande... eller hur!?!

Det jag fastnade lite på var att det bara fanns 2 karaktärer handlingen kretsar runt. Även om sonen (Jason) är en viktig karaktär i det att han är anledningen till att Cassandra och Sean inte gillar varandra. Han får inte nåt djup för än de sista 50 sidorna typ. Inte för att någon av karaktärerna har något gjup att tala om, trots svåra uppväxtförhållanden. Man märker dock att författaren kan en del om psykologi iaf.
Den var snabbläst och lättläst men inget för mig. Jag brukar oftast sympatisera med bi-personer och när det inte finns några så är det svårt. Jag vill gärna kunna relatera till något i böcker jag läser, men det gick inte den här gången och därför så lämnades inget kvarvarande intryck. Den va iaf bättre än vad som helst av Björn Ranelid...

Har inte bestämt vad nästa bok blir ännu... Detta pga att jag har en del jobb som måste göras klart innan jag riktigt kan grotta ner mig i en god bok.

lördag 30 juni 2012

Booked IV

Har nu läst Tidningen Skriva (deckar special) för Booked. Har tidigare tittat i ett annat av deras nummer och gillar tidningen skarpt. När jag hörde att tidningen skulle komma ut så undrade om man kunde skriva så värst mycket om att skriva.. Jag gillar tidningen dock och alla tips är bra då folk skriver olika så mycket olika hjälpmedel är bra. Är inte så intresserad av kapitlen om bloggar men det finns säkert många andra som tycker det är intressant. Väldigt bra tidning i alla fall, kommer inte på några klagomål.

torsdag 21 juni 2012

Booked III

Dags för ännu en Booked bok. Jag har nu läst Turkanarapporten av Christian Unge för Booked och tänker härmed skriva några rader om vad jag tyckte. Den var ganska rå och man får många chanser att bli uppjagad/upprörd över hur människor behandlas i boken. Tror detta beror på att händelserna i denna ligger rätt nära verkligheten. Det politiska spelet och den totala respektlösheten som vissa har inför ett liv och andras lidande. Men detta är ett plus vid vissa tillfällen att man blir upprörd alltså. Det gör hela upplevelsen av boken mer påtaglig. Något jag dock störde mig på var småsaker som dök upp.. Tex att huvudpersonen inte visste vad transkribera är (han är en läkare ergo borde veta det). Dem användes då det skulle vart de, samt att han nämnde karaktärer vid sina hela namn alldeles för ofta. Kan förstå om det görs ibland så läsaren inte missar vem det snackas om men så mkt som han gjorde det så blev det mest irriterande. Jag tänker dock visa den här boken för min bror som just nu pluggar till läkare så han får lite inblick då jag tror att en läkare utan gräns som skriver om en läkare utan gräns nog håller sig rätt nära verkligheten.

om ni vill veta mer om boken eller författaren kan ni besöka hans hemsida



tack å hej för mig, för den här gången!

måndag 18 juni 2012

Emmaus

Har nu vart på ännu en shoppingrunda, närmare bestämt på Emmaus bokrea. 5:- och 10:- kostade böckerna, så jag lastade snabbt på mig sex stycken böcker innan jag blev tvungen att hejda mig.




Ingen speciellt bra bild blev det... Men jag skulle ändå skrivit om böckerna så ni får läsa det iaf.



Första boken jag såg var en som heter Blommornas språk med illustrationer av Kate Greenaway. Helt underbart vackra bilder och rätt underhållande läsning då vissa blomster kan betyda rätt spännande saker som tex Renfana = jag förklarar dig krig, säv = indiskretion, eller vinbärsbuske = ditt missnöje gör mig betryckt.

Nästa bok var det titeln jag såg först Håll käften och var söt av Vita Andersen en samhällskritisk bok med stråk av svart humor (står så på baksidan).

Nästa bok blev en skriven av Frances Hodgson Burnett, Lilla Lorden. Denna valde jag eftersom jag just "läst" klart den hemliga trädgården på ljudbok. Tyckte den va jättebra och tänkte se om den här också är det.

Fastnade lite vid ungdoms/barn avdelningen och hittade där en gammal favorit. Eva Ibbotson skriver riktigt härliga sagor, lite annorlunda men sagor rakt igenom. Just den här gången var det Ingen vanlig häxa som var till salu. Eftersom jag gillat allt hon skrivit och att sommarens hetare dagar kräver lite lättare litteratur, så tyckte jag att något i den stilen passar alldeles utmärkt.

Hittade sedan en science fiction bok, det är iaf vad biblioteket som gallrat ut boken märkt den som... De gyllene häxornas folk av Mary Gentle. Får inte mycket info genom att kolla baksidan, men det handlar om en värld där all teknisk vetenskap och utrustning är förbjuden. Så det kan ju passa ibland när man känner sig less på denna 2.0/3.0 hysterin.

Sist men inte minst så tar vi ett JÄTTEkliv bort ifrån ungdomslitteraturen och kollar på lite vuxnare underhållning. Sista boken blev Madame B: bekännelser av Madame B som då (om ni inte gissat det ännu) är ett psedonym. Detta är en samling sexnoveller som baseras på de äventyr riktiga kvinnor gett sig ut på. Det är deras bekännelser som återberättas. Jag tycker det är svårt, det där med erotiska berättelser och jag har tidigare blivit besviken på liknande litteratur. Men det återstår att se vad det slutgiltiga betyget blir...

Har även en hel del annat att läsa just nu, så vi får se om jag någon gång hinner ikapp den där "att läsa" högen av böcker som bara växer. Men om det finns någon bok ni är extra intresserade av att höra betyg på, så är det bara att hojta till.

tisdag 1 maj 2012

Bibliofilen

Nu har jag köpt maaasssoor av böcker ;)
Några av dem ska ges bort, men några är bara till migsjälv. Detta med att man kan köpa begagnad litteratur via nätet är en farlig möjlighet. Bra och billigt tycker man men detta kan även leda till att man samlar på sig lite mer än man egentaligen bör. Men man kan alltid leva på endast bröd å vatten bara men har litteraturen. Eller konsten som man säger om man är en sann bohem. Jag har nu inhandlat:

-> Good Omens av Terry Pratchett och Neil Gaiman
-> Paksenarrion serien (3 böcker) av Elizabeth Moon
-> Night Watch av Terry Pratchett

och fler kommer det bli....

Booked II

Nu har jag återigen fått äran att reccensera ett dokument. Att jag kallar det så beror på att denna gång var det en tidskrift som skulle bedömas. Närmare sagt Livsstilsmagasinet OM. Vilket var som vilket livsstilsmagasin som helst... Lite mode, musik, inredning och diverse tips. Jag brukar köpa sådana här tidningar då jag reser och tycker att de är helt ok. Inget jag prenumerar på med utmärkt slöläsning.

tisdag 24 april 2012

skolarbete vs nöjesläsning

Det senare verkar vinna... Detta förmodligen pga min extremt varierande inställning till livet, ena minuten känner man sig oövervinnerlig och nästa så väntar man bara på undergången (lite si å så med humöret med andra ord...) Men men allt är inte förlorat. Eskapism är min grej så varför inte förlora sig i en berättelse när verkligheten känns för jobbig att hantera...

Några av mina klasskompisar och jag har som jag säkert nämnt, en bokcirkel som hitntills fokuserat på barn och ungdomslitteratur. Jag har därigenom fått återupptäcka Eva Ibottsons böcker, vi skulle bara läsa en utvald. Men jag hade farten uppe och det slutade med att jag läst 2 "gamla godingar". Häxtävlingen och Hemligheten på perrong 13 var de böcker jag läste. Jag älskade dem som liten och efter att ha upplevt dem igen, så tror jag att jag vet varför. De är skrivna som vore de sagor, samt att monster, häxor och andra dylika "ockulta ting" alltid har intresserat mig.
Det är också det här med andra världar alldeles i närheten av våran men ändå så svår att finna. Att jag gillar historier som handlar om en protagonist som: 1. Hamnar i en annan värld eller 2. Finner en annan verklighet i anslutning till vår, grundar sig nog i det faktum att jag inte känner att jag passar in i den här världen. Jag önskar därför att det fanns någon hemlig öppning för mig att krypa in igenom så att jag fick uppleva en annan verklighet som kanske passar mig bättre.

Så några förslag på böcker med detta tema kan ju vara på sin plats.

I princip allt som Neil Gaiman skrivit. Några exempel: Coraline, American Gods, Neverwhere, Stardust.
Böckerna om Narnia av C.S Lewis
Hemligheten på perrong 12 Eva Ibottson
Harry Potter J.K Rowling
Goda Omen Terry Pratchett och Neil Gaiman

Den sistnämnda boken för mig till nästa punkt på dagordningen. Vilken ääääär: http://www.worldbooknight.org

Ett underbart initiativ som jag i framtiden kommer försöka vara en del av. Kände ig lite dålig då jag inte upptäckte att detta fanns förrns just den 23:e dvs igår. Men bättre sent än aldrig! Jag ska försöka fira ändå, genom att pracka på mina vänner böcker som jag tycker passar dem. Såg live sändningen igår och WOW väldigt inspirerande och rörande, man önskade verkligen att man va där. Får bli en annan gång helt enkelt.

Det var väl allt för den här gången... Onwards to new andventures! and destinations! and brain explodingly dull schoolwork, and obligations...

söndag 26 februari 2012

Booked

Jag har genom Booked fått hem en bok i brevlådan som jag hade i uppdrag att reccensera. Den första och förhoppningsvis inte sista boken blev "Blått Blod - en saga i kunglig miljö" av Lars Ragnar Forssberg.

Den var inte för mig kan jag säga, även om jag tyckte om att han skrev som att det var en pjäs. Jag föredrar min satir skriven mellan raderna, det är tydligen inte Forssbergs stil. När jag gjorde efterforskningar om boken beskrevs den b.l.a som elak vilket jag inte kan hålla med om. Men detta kan ju bero på mina låga tankar om politiker, eller att jag inte är tillräckligt insatt i svensk politik. Jag tror att han skulle gå hem mer i en annan målgrupp, vilken kan jag inte riktigt gissa mig till. Men det är väl det som booked försöker lista ut genom att be folk reccensera olika böcker.

1 av 5 poäng får den av mig

måndag 23 januari 2012

All världens böcker

När det är bokrea på ens lokala antikvariat kan man ju inte låta bli att shoppa loss.
Detta var ett riktigt bra tillfälle att bunkra upp inför "en bok från varje land" utmaningen så nu har jag 6 nya böcker att läsa :)
Har även kollat igenom egna bokhyllan här hemma också efter olästa böcker som passar in i utmaningen. Så här är en lista av de hitintills utvalda böckerna:

1. Spanien: Don Quijote - Miguel de Cervantes Saavedra
2. Ryssland: Metro 2033 - Dmitrij Gluchovskij
3. Sverige: Den vidunderliga kärlekens historia - Carl-Johan Vallgren
4. Japan: Fågeln som vrider upp världen - Haruki Murakami
5. USA: Dharma Bums - Jack Kerouac
6. Frankrike: Anna Gavalda - Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans
7. Litauen: Att avregistrera ett spöke, Tjugotvå noveller - olika författare
8. Libanon: Lilla berget - Elias Khoury
9. Italien: Långt långt härifrån - Niccolo Ammaniti
10. England: 1984 - George Orwell
11. Polen: Själar i fångenskap - Czeslaw Milosz
12. Irak: En stad vid namn Komeit - Najem Wali
13. Egypten: Strutsägget - Raof Masaad

måndag 16 januari 2012

bokliga projekt

Hej hopp! Det va längesedan!
Just nu blir mycket plugg å väldigt lite blogg...
Julhelgen har också inneburit andra aktiviteter som tex att umgås med vänner som vanligtvis bor i andra delar a landet :)
Just nu funderar jag på lite olika projekt att börja med, då jag verkar ha svårt att komma igång med läsande av annat än kurslitteratur :/
Snubblade in på en sida där någon skrev att de höll på med ”En bok för varje land utmaningen” ( http://www.boktipset.se/blogg/bokmalens_vardag/2012/01/12/jag-alskar-bibliotekarier/ )och det lät som en bra start :D då är det bara att fundera på vart man ska börja :P
Ska även gå med i "umeå regionen läser" och läsa Folke & Frida :)